Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA SANAYİ VE TİCARET ODASI BAŞKANI OSMAN AKYÜREK, HOPA’DA FAALİYET GÖSTEREN 24 OTELCİYLE BİR ARAYA GELDİ

  • 09.09.2013
  • hopatso

 

   Hopa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman AKYÜREK, Hopa’da faaliyet gösteren 24 otelciyle bir araya geldi. Akyürek “Amacımız tüm otelcilerle bir arada olmaktı ancak şimdilik bu ilk toplantımıza 10 otel temsilcisi katıldı. Bu başlangıç için kötü bir sayı değil. Bir sonraki toplantımızda bu sayının 15-20 olacağından kuşkum yok” diyerek, Hopa için önem arz eden toplantıyı başlatmış oldu.
 
Akyürek konuşmasının devamında ‘Hopa TSO yönetimine seçildikten sonra yapmış olduğu ziyaretlerden küçük alıntılar yaparak otelcilerin içinde bulunduğu durumu özetledi’
 
   Akyürek “Ticaret ve Sanayi Odası kendi dinamiği içerisinde meslek gurupları muhtelif dönemlerde toplantıya çağırarak mesleki açıdan sorunları sıkıntıları paylaşmak. Olacak olanları daha önceden planlamak ve başımıza gelecek sıkıntıları konuşur ve çözüm ararsak bu işimizi daha da kolaylaştırır.

    Hepiniz ayrı ayrı işletmelersiniz bu sayede bir araya gelerek bir birimizi görme fırsatı da bulmuş oluyorsunuz. Bu yıl otellerinizin doluluk oranı en üst seviyede bereketli bir dönemdesiniz. Her ne kadar Ustabaş tadilatta olsa, payını alamamış olsa da bundan sonra kendi payını alacaktır. Burada yaz dönemi doluluğu kışa gelince sıkıntı oluşuyor. Bu sıkıntıyı yaşamamak için otellerde ki talebi artırmak için başka neler yapılabilir.

    Geçmişte yaşadığımız otel kapatma sıkıntılarının burada ki tutum açısından bir güzergah belirleyelim önümüzde bir bilgi birikimi bir tablo olursa çok iyi olur çünkü son üç yılda cezanın yöntemi değişti. Bizdeki hukuk insan üzerine kurulmuş bir hukuktur. Sonuçta suçu işleyen ve işleten vardır, bunlarda bireydir. Suçu işleyen bireyler değil de binaymış gibi kabul ediliyor.
     Bu fiziki yapı olan bina milyonlarca dolar yatırımı olan tesis kapatılıyor. Suç teşkil eden ceza kişilere değil o binada çalışanlarına, çalışanların ailelerine ve işletme sahibine yani tamamına verilmiş oluyor. Bu durumun ekonomik yansıması, turizmle olan durumumuz, devletin sektöre bakış açısını bu mesleki toplantılarda konuşalım. Eğer bu toplantı faydalı görülürse, düzenli olarak yapalım.
   
   Biz seçildikten sonra bir önceki valiyi ziyarete gittik. Akabinde il emniyet müdürünü ziyaret ettik. O ziyarette müdür beyin ‘Ben sizin ahlakınızı düzeltim, bana teşekküre geldiniz’ gibi bir yaklaşımla başlayan sohbet Hopa olarak algı onun gözünde belki de onların gözünde bu şekilde yansıdı. Kendisine kapatmalardan sonra üç kadının gittiğini ve çok teşekkür ettiğini, minnettar kaldıklarını ve hatta kocalarını kurtardıklarını falan söylemişler söylemdeki dayanak bu. Aynı kişiye siz orada çalışanların, otel kapatılınca mağdur olanların karıları gelseydi ne anlatacaktınız dedim. Siz burada suçu işleyenleri mi yoksa binaları kapatma hukukumu geliştirdiniz, diye sordum. Sanırım böyle bir tepki beklemiyor, haklısınız ahlakımızı düzeltiniz dememizi bekliyordu sanırım.

    Ahlak zabıtalığıyla Hopa’da istediğiniz zaman istediğiniz oteli kapattınız. Hukuk nasıl işliyor bizde şaşırdık. Bir örnek vererek; Burada emniyet binasında uyuşturucu satışıyla ilgili 3 kişi yakalansa siz bu binayı mı kapatırsınız yoksa o üç kişiyi mi cezalandırırsınız, değince ‘olmaz öyle bir örnek’ dedi. Başka bir örnekle ‘bir kadın a oteline gidiyor, oradan b oteline, oradan da c otelini gidiyor. Sizde o kadın yüzünden her üç oteli de kapatıyorsunuz.
   
   
   O kadının sizin elemanınız olmadığını nasıl garanti edersiniz. Belki devlete çalışan biridir. Burada kasti bir durum vardır’ diye söyledim, diyerek görüşmede ki ayrıntıları paylaşırken işletmecilerin pür dikkat dinlemesi dikkat çekiciydi.
 
   Akyürek konuşmasına şöyle devam etti. “Buradan bir hafta önce de yeni gelen vali Sarp’taki bir incelemeye gelir, bize de haber verilir ve alan gezildikten sonra VİP salonunda bir toplantı yapıldı. İlin ilgili bürokrasisi ve ilçe erkanı ile gümrüğün idari kısmıyla yapılan toplantıda vali bey sordu ticaretle ilgili sorun ve sıkıntılarınızı siz anlatın, dedi. Orada Ak Parti ilçe başkanı ve benim dışımda her kes memur. Ben ihracatın Sarp ayağını ve Gürcistan’da ki yaşadığımız sıkıntıları dile getirdim. Birde Hopa’da gelişen turizme ayak uydurabilecek tek hizmet noktası ilde Hopa’dır diye düşünüyoruz çünkü en çok ağırlama ve konaklama imkanı olan biziz, dedim. Bunu söylemez olsaydım il emniyet müdürü hemen ‘Sizin imajınız bozuk, ne konuşuyorsunuz’ dedi.

    Ben şoka uğradım. Durup dururken birisi tokat atar ya o da öyle bir söylemle beni şoka soktu. Burada amacım emniyet müdürünü yermek değil, bir bakış açısının bilinmesi gerektiği için söylüyorum. ‘Siz imajınızı değiştirin, sizin imajınız bozuk Hopalılar’ dedi. ‘Sayın valim burada bir il emniyet müdürü bizimle ilgili bir imaj konusu konuşuyor, bu yakışık almayan bir durum’ dedim. Bu şekilde konuşarak olmayan bir durumun kanaatini değiştiriyorsunuz, lütfen biraz daha pozitif davranın biraz daha akıl öne çıksın’ dedim baktım ki, tutumunda pek bir değişiklik olmuyor ben konuyu Karadeniz ve eko turizm konusuna çevirdim. Otellerimizin kendilerini rehabilite ettiğini daha olumlu bir girişimde olduğunu ve turizm yüksekokulu istediğimizi dile getirdim” dedi.

 
   Akyürek’in bu anlatımlarının ardından karşılıklı konuşmalar gerçekleşti.
 
   Toplantı gündeminin ana konusu olan turizmde ve turistlere yönelik ilçemizin geçmişi ve geleceği ile alakalı olarak görüşlerin alınmasına başlandı.
 
   Gündem hakkında toplantıya katılanlardan söz alan arkadaşlarda İlçe turizmine geçmişteki emniyet ve kolluk kuvvetlerinin tutumu değerlendirildi.Bu konuda işletmecilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının ne yapabilirliği konuşuldu.
 
   Yine söz alan arkadaşlar Hopa’nın üzerine oynanan siyasi oyunlara son verilebilmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirttiler.
   

   Ayrıca kurulu bulunan İlçe turizm derneğinin daha çalıştırılması halinde konun un daha da ciddiyet kazanacağı kanısında olduklarını belirttiler.
   Ayrıca Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK konunun birde kanuni yönünün iyi bilinmesi gerektiğine inandığını söyledi.
 
   Yine Osman AKYÜREK bundan böyle sizler Ticaret Odasından ricacı değil emredici olun dedi. Çünkü sizler var olduğunuz süreçte bu Oda da var olacaktır dedi.
 
   Katılımcılar Ticaret Odasının çalışmalarının geçmişi ile gelecekteki çalışmaları hakkında değerlendirmede bulundular.
 
   Nusret USTABAŞ söz alarak, bu tür toplantıların yararlı olacağı ve devamlılık kazandırılması gerektiğini söyledi ve de içimizden bir heyet oluşturularak sıkıntılarımızın çözümü için gerekli yerlerle temasa geçilmesini söyledi.
 
   Yine katılımcılardan Ender GÜNGÖR söz alarak diğer il veya ilçelerle rekabet edebilmemiz için kendimizi ve ilçemizi çok iyi ifade etmemiz gerektiğini söyledi.
 
   Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK ilçemizin tanıtımı için gerekirse turizmcilerimizin özellikle Arap ülkelerine tanıtım amaçlı seyahatler yapılması gerektiğine inandığını söyledi.
 
   Yine Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK turizmcilerin turistlerin parasının peşinde değil de turiste hizmet etmenin amacında olmamız gerektiğini söyledi.
 
   Gündemde başka konu olmadığından 2.toplantının 2014 Ocak ayının ilk haftasında yapılmasına karar verilerek toplantı sona erdi.