E-TIR PROJESİ TANITILDI

• 05.02.2016

Türkiye-İran eTIR Pilot Proje tanıtım töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "2016 için İran ile ortaya koyduğumuz 30 milyar dolarlık dış ticaret hedefi için atılan bu adım önemli olacak” diye konuştu.​

Türkiye-İran eTIR Pilot Proje tanıtım töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıkıloğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçi Alireza Bikdeli ve  Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Genel Sekreteri Umberto de Pretto katılımıyla Bakanlık’ta gerçekleştirildi. Birçok bürokratın ve Oda Başkanının katıldığı toplantıya Hopa Ticaret ve Sanayi Odası adına Yönetim Kurulu Başkanımız Osman AKYÜREK katıldılar.

Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, "istişare sünnettir" öğüdünün her zaman pusulaları olduğunu dile getirerek, el ele, gönül gönüle, uyum içinde çalışarak ekonomide büyük bir sıçramayı gerçekleştirdiklerini, ancak daha gidecek, yürüyecek çok yolları olduğunu söyledi. Türkiye'nin "500 milyar dolar ihracat yapacağız" diyerek büyük bir hedef koyduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bunu sağlamak için hem sanayi hem de lojistik kapasitenin artırılması gerektiğini kaydetti.

Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirilen bu uygulamanın dünyada da büyük beğeni topladığını belirten Hisarcıklıoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından dünya çapında en iyi örnek olarak seçildiğini, çevre coğrafyadaki ülkelere de bu modelimizi ihraç etmek için çalıştıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, uluslararası taşımacılığın ülkenin uluslararası alanda rekabet gücü en yüksek sektörlerinden olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin turizmden sonra ikinci büyük hizmet ihracatını taşımacılık sektöründe yaptığını, bu sektörün performansının diğer sektörleri doğrudan etkilediğini bildirdi