Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA-BORÇKA CANKURTARAN TÜNELİ ULAŞIMA AÇILDI

  • 02.03.2018
  • hopatso

Hopa-Borçka yolunu 12 Km. kısaltan 5.200 metrelik iki geliş iki gidiş çift tüp ’den oluşan Cankurtaran Tüneli Bakanların katıldığı törenle hizmete acildi.

Karadeniz'i Doğu Anadolu üzerinden İran'a bağlayan Artvin-Rize-Ardahan karayolundaki Cankurtaran Geçidi'nde inşa edilen tünel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Artvin Valisi Ömer Doğanay tarafından ulaşıma açıldı.

 Bakan Arslan, açılış öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Cankurtaran Tüneli üzerinden Karadeniz'in İç Anadolu'ya kestirme olarak bağlanacağını söyledi. Önemli bir tüneli hizmete sunduklarını ifade eden Arslan, "5 bin 200 metrelik Cankurtaran tünelleri iki gidiş, iki geliş çift tüp ama bu güzergâh üzerinde üç tane tünelimiz, dört tane viyadüğümüz, dört tane de köprümüz var. Toplamı yaklaşık 14 kilometre iki gidiş, iki geliş güzergâhı bugün itibarıyla hizmete sunmuş oluyoruz. Bu tünellerle beraber güzergâhı 12 kilometre kısaltmış olacağız." dedi.

            Arslan, yolun 12 kilometre kısalmış olmasının önemine işaret ederek, şunları belirtti: "Özellikle kış şartlarında kar yağdığı zaman burası geçit vermez hale geliyordu. Geçit vermeyen bölgeyi Cankurtaran Tüneli ile geçit verir hale getiriyoruz. Para ile ölçülmez bir durumdur ama yaklaşık 100 milyon liralık bu yolun kısalmasına bağlı olarak her sene tasarruf sağlamış olacağız. Akaryakıttan, zamandan, araçların bakım onarımından, karbondioksit emisyonundan kaynaklı tasarruf sağlamış olacağız. Yaklaşık 568 milyon liraya mal olan bu güzergâh bizim için önemli. Her yıl sağladığı tasarrufu düşünürseniz yaklaşık 5-6 yılda kendini kurtarır hale gelir."

            Geriye kalan iki viyadüğü de haziran ayına kadar hizmete sunmuş olacaklarını belirten Arslan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bu tünelin yapılması ile ilgili çok ciddi emeği var. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla resmi açılışını daha sonra yapacağız ancak insanlarımızın mağdur olmaması bir an önce bu yolu ve tünelleri kullanabilmesi adına bugün itibarıyla trafiğe açmış oluyoruz." diye konuştu.

Açılış töreninde Hopa Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri de hazır bulundular. Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK yaptığı değerlendirmede ilimiz ve ülkemiz için çok önemli bir kazanım olduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.

HOPA-BORÇKA CANKURTARAN TÜNELİ ULAŞIMA AÇILDI
HOPA-BORÇKA CANKURTARAN TÜNELİ ULAŞIMA AÇILDI
HOPA-BORÇKA CANKURTARAN TÜNELİ ULAŞIMA AÇILDI
HOPA-BORÇKA CANKURTARAN TÜNELİ ULAŞIMA AÇILDI