HOPA LAZ BÖREĞİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

• 13.08.2021

Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği  ‘Coğrafi İşaretli Ürünler Çalıştayı’ Atatürk Konferans Salonunda düzenlendi. Toplantıya Hopa Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Burcu Ayşenur Saklı,  Artvin Çoruh Üniversitesi işletme Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Okan ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapmak üzere Artvin Çoruh Üniversitesi işletme Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Okan gıda sektörü ve coğrafi işaretler konusu hakkında genel değerlendirmelerde bulunarak sözü Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Burcu Ayşenur Saklı ‘ya bıraktı ve kürsüden ayrıldı.

Gastronomi ve Mutfak Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Burcu Ayşenur Saklı ise Türkiye’de yemek kültürü, dünyada genelinde coğrafi işaretin önemi, hızlı artışı, Türkiye’nin bu pazardaki yeri, son 10 yılda Türkiye’de coğrafi işaretin hızlı artışı gibi konuları değerlendirdi. Ardından vatandaşların sorularını yanıtladı.

Kapanış konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek ‘Hopa Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptığımız tescilini almış olduğumuz ‘İlçemiz Hopa’nın turizm potansiyelini de göz önünde bulundurarak bu pazarda yer edinebilmek adına biz Hopa Ticaret ve Sanayi Odası olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ‘Yerel Kalkınma, İstihdam ve Turizm Değeri Olarak Hopa Laz Böreği ’nin Üretimi ve Pazarlanması’ isimli proje kapsamında ilk tescil başvurumuzu 14 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirmiş olduk. Süreç içerisinde 3 Mayıs 2018 tarihinde başvurumuza yapılan itiraz sonucu 6 aylık bir aksama yaşadık. Ve nihayetinde 2 senelik inceleme ve onay süresinin sonunda 8 Ocak 2019 tarihinde tescil onayımızı ‘Hopa Laz Böreği’ adıyla almış olduk. Sadece tescil almakla kalmayıp üretim ve istihdamı göz önünde bulundurarak yine Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Hopa Halk Eğitim Merkezi ile ortak çalışma sonucu ‘Yerel kalkınma istihdam ve turizm değeri olarak Hopa Laz böreğinin üretimi ve pazarlanması’ projesini hayata geçirdik.17 Eylül 2020 tarihinde bu projemiz de kabul gördü. Şu an bulunduğumuz aşamada ise Kadın kooperatifi kuruluşunun ilk adımını geçtiğimiz günlerde atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sadece Laz Böreğiyle kalmayıp Hamsili Ekmek için de girişimlerimiz devam etmektedir. İlçemizin güzelliklerini ortaya çıkarıp bunların tanıtımını yaparak bir katma değer oluşturmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Birkaç sene içerisinde Laz böreğiyle başlayıp Hamsili ekmekle devam eden coğrafi işaret tescil başvurularımız sizlerin de görüş ve önerilerini dikkate alarak ilçemizin saklı kalmış diğer güzellikleri için de tescil başvuruları yapmak istiyoruz. Katılımınız için teşekkür ederim.’ diyerek kürsüden ayrıldı.

HOPA LAZ BÖREĞİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ